Medicijnwiel

Oorsprong

Het medicijnwiel is door de oprichter Jeroen Kromwijk  vertaald naar de hedendaagse tijd door het te vertalen naar het Oerkompas.  Oa. geïnspireerd door de inzichten van 'De vier richtingen' van Daan van Kampenhout en 'Genezing volgens het Medicijnwiel' van Marielu Lörder, is een tijdloze plattegrond ontstaan die in vele natuurvolkeren en culturen bekend is. De Inca's, Maya's, Indianen, Aboriginals en Vikingen gingen ons allemaal voor. De vier kleuren van het medicijnwiel staat symbool voor alle mensen, nationaliteiten en kleuren van de wereld. Het principe van het Oerkompas is dat alles in het leven een cyclus is. De cyclus van de dag en nacht, de dagdelen, de seizoenen en de stand van de zon en de maan. Ze laten ons de basisritmes van de natuur zien. De mens is van oudsher onderdeel van de natuur en door alle technologie en kunstmatig licht zijn we ons ritme en oorsprong verloren.

Als je kennismaakt met het Oerkompas dan wordt al snel duidelijke dat het Kompas een onverwachte diepte heeft. Op elke vier richtingen (Noord, Oost, Zuid en West) vindt elke menselijke ervaring en belevenis zijn plek. Met een menselijke ervaring kan alles bedoeld worden. Denk aan rouw en verlies, spanningen in de relatie en of werk en privé balans of andere vormen van pijn en trauma. Het Oerkompas vormt een landkaart die ons helpt om onze weg te vinden en te navigeren op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Het leert ons begrijpen hoe onze binnenwereld (qua gevoelens en gedachten) functioneert en laat onze nieuwe wegen zien om de gedachten en gevoelens een plek te geven. Het Oerkompas geeft ons ook een heldere kijk op de wereld om ons heen waarin we als individu een plek dienen te vinden.
Het Oerkompas is een cirkel wat energie, kennis en kracht geeft aan iemands levensvraag.

Hoe werkt het?

Bij mooi weer leggen we een Oerkompas met vier richtingen in de natuur. Dit kan op een plek in de natuur in de omgeving van Enkhuizen of in Friesland waar een mooie yurt staat. Samen 'bouwen' we het Oerkompas op met elementen uit de natuur of stenen die symbool staan voor de richtingen. Daarnaast voegen we de elementen toe aan de richtingen (Aarde, Water, Vuur, Lucht). Op de richtingen van het Oerkompas kunt je elk onderwerp, thema en of vraag een plek geven binnen het Kompas.

Door mee te lopen op de richtingen van het Kompas en de diepgaande begeleiding wordt je in staat gesteld vanuit een andere invalshoek je thema te bekijken.


Waar is het?

Streekbos Enkhuizen | Bovenkarspel

Yurt | Friesland

Praktijk | Enkhuizen


Neem gerust contact op voor meer informatie of een afspraak.